V KOC SPORT smučarskem servisu opravljamo tri vrste servisa smuči in snežnih desk, servis smuči A, servis smuči B in tekmovalni servis smuči. Glavna razlika med A in B servisom je ta, da pri A servisu drsne ploskve ne zalivamo ampak jo samo brusimo, pri B servisu pa poškodbe drsne ploskve tudi zalijemo s posebno namensko Polygun pištolo in šele nato obrusimo. Servis smuči C je v osnovi podoben C servisu, stranka lahko izbere kot brušenja stranskih robnikov, glavna razlika je v končni obdelavi drsne ploskve, katero se strojno brusi s kamnom, tako drsna ploskev dobi specifično strukturo.

PODROBEN OPIS PROCEDURE SERVISA

Prav vsak servis smuči v KOC SPORT ski servisu jemljemo zelo resno. Veliko damo na to, da se o nas govori kot o zelo kvalitetnem servisu, ki prisluhne stranki. Vsak par smuči ali snežne deske gre skozi številne faze obdelave, katere so opisane v nadaljevanju. V smučarskem servisu BE-FIT uporabljamo samo vrhunsko orodje švicarskega proizvajalca Toko in nemškega proizvajalca Holmenkol. Uporabljamo izključno najboljše orodje iz serije world cup.

ZALIVANJE DRSNE PLOSKVE

V tej fazi se na smučarskih primežih pregleda celotna drsna ploskev, nato se jo očisti z namenskim čistilom za smuči. Tiste poškodbe drsne ploskve, ki so po navadi večje in natrgane se najprej obdela z dletom, da so gladke. Nato sledi zalivanje prask z namensko Polygun pištolo, ki pri temperaturi 300 stopinj Celzija »privari« grafitno plastiko preko praske.

BRUŠENJE DRSNE PLOSKVE

Smuči se po zalivanju hladijo vsaj eno uro, sledi strganje odvečne plastike s kleparsko pilo. Nato gredo smuči na stroj za brušenje smuči, kjer se smuči vodno brusijo do najvišje gladkosti. Sledi brušenje robnika na drsni oblogi pod kotom 0,8 stopinje. Brusi se s finimi pilami in posebnim kotnikom za drsno oblogo.

BRUŠENJE STRANSKEGA ROBNIKA

Preden se lotimo brušenja stranskega robnika, ki je tudi ena najpomembnejših faz, je potrebno odstraniti fenol ob robniku, ki bi sicer motil dostop in brušenje stranskega robnika. To se izvede s posebnim nožem, odrez se po potrebi poravna z dletom. Če je robnik močno poškodovan (žaga) se ga najprej fino zravna z oksid kamnom. Nato sledi brušenje stranskega robnika pod kotom 88 stopinj, da je nastavek robnika na trdem snegu ali ledu še bolj učinkovit. Najprej se brusi z grobo pilo, natri pa še s fino pilo.

GLAJENJE IN POLIRANJE ROBNIKOV

Po končanem brušenju s pilami je robnik sicer ekstremno oster, vendar ga je nujno potrebno še zgladiti in spolirati. Glajenje robnikov poteka s diamantnimi pilami, najprej se gladi z diamantnimi pilami bolj grobih granulacij, na koncu pa gladimo z najbolj finimi diamantnimi pilami. Na koncu sledi še rahla razostritev robnika pri repih in na krivinah smuči, za kar najbolj gladek prehod iz zavoja v zavoj.

MAZANJE IN POLIRANJE SMUČI

Pred mazanjem se drsna ploskva rahlo ročno prebrusi z finim brusnim papirjem granulacije 500. Morebitne nečistoče se odstrani z čistilom za smuči. Sledi krtačenje drsne ploskve s bakreno krtačo, da se pridobi struktura drsne ploskve. Sledi mazanje z posebni tekmovalnim digitalnim likalnikom za mazanje smuči, likalnikovo temperaturo uravnava mikroprocesor, tako da ne pride do žganja voska in posledično dobro drsnost na kakršnikoli snežni podlagi.  Smuči je dobro hladiti vsaj eno uro na sobni temperaturi, preden postrga odvečen vosek iz smuči. Bistven za dobro drsnost je vosek, ki ostane v strukturi smuči, tu poudarjamo prednost ročnega mazanja smuči, ki je sicer precej zamudnejše od strojnega pa tudi voska se porabi mnogo več, vendar je končni rezultat ročnega mazanja neprimerno boljši, med drugim ta način uporabljajo serviserji v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Vosek postrgamo z namenskimi plastičnimi strgali, sledi krtačenje smuči z najlonsko strojno krtačo, da se drsna ploskev lepo sveti in kar čaka, da se požene po belih strminah…Čisto na koncu vse smuči podrobno pregledamo, da je vse opravljeno 100 %, očistimo površino smuči in jih spnemo s trakci oziroma namenskim selotejpom, ki se zlahka odstrani pred smučanjem.